Predstavljanje Petog izveštaja Međuvladinog panela za klimatske promene (IPCC)

Centar za promociju nauke (CPN),Jedan stepen Srbija i Centar za ekologiju i održivi razvoj (CEKOR) organizovali su radionicu "Predstavljanje Petog izveštaja Međuvladinog panela za klimatske promene (IPCC)".

Radionica je održana 4. decembra 2014. godine u Naučnom klubu CPN-a, Knez Mihajlova 5/II

Konferencija je organizovana u saradnji sa Međuvladinim panelom i klimatskim promenama (IPCC), specijalizovanim telom Ujedinjenih nacija. IPCC predstavlja najveći naučni autoritet u svetu po pitanju klimatskih promena. IPCC je na ovoj radionici predstavljao tim od troje naučnika koji su prikazali najnovije i najpotpunije naučne rezultate iz sledećih oblasti:

• Radna grupa I: Klimatske promene - fizičke osnove (dokazi i uzroci);

• Radna grupa II: Klimatske promene - uticaji, prilagođavanje i ranjivost; i

• Radna grupa III: Klimatske promene - ublažavanje.

U drugom delu radionice prezentacije su održali naučnici,koji su govorili o klimatskim promenama u Srbiji. Klimatske promene su glavni ekološki problem i najveći izazov našeg doba. Svedoci smo porasta broja i jačine ekstremnih vremenskih događaja kao što su poplave, suše i toplotni talasi, podizanja nivoa mora, otapanja snega i lednika, izumiranja živog sveta. Ove negativne posledice klimatskih promena će uticati na sve segmente društva i sve sektore ekonomije.

Srbija je kao zemlja posebno ranjiva na klimatske promene. Katastrofalna suša i šumski požari iz 2012. godine, kao i ovogodišnje poplave dovoljno govore o ugroženosti naše zemlje.

Ukoliko budemo oklevali sa preduzimanjem rešenja za ublažavanje, poplave i suše će biti češće, a prilagođavanje skuplje. Gubici uzrokovani klimatskim promenama mogu da dostignu 20% vrednosti svetskog BDP-a. Da li je to budućnost koju želimo?

Istovremeno, klimatske promene predstavljaju priliku da izgradimo bolji svet. Nisko-ugljenična ekonomija će nam omogućiti stabilno i pravednije snabdevanje čistom energijom. Zdravija sredina će omogućiti čist vazduh, čistu vodu i bezbednu hranu za sve.

Po pozivu, programski direktor Udruženja za vanredne situacije Republike Srbije dr Proda Šećerov, prisustvovao je ovom događaju ispred Udruženja.