Iskustva zemalja regiona u vanrednim situacijama


 

 
Udruženje za vanredne situacije Republike Srbije održalo je jednodnevni – informativni seminar u hotelu Palace u Beogradu 03.02.2017. godine, na kome se želelo prikazati iskustva zemalja regiona u vanrednim situacijama.
 
Nesreće i prirodne katastrofe ne poznaju granice. Regionalni timovi za vanredne situacije obuhvataju saradnju u oblasti elementarnih nepogoda, tehničke i tehnološke nesreće, dejstva opasnih materija i epidemije, odnosno, svih nesreća koje su takvih razmera da mogu da ugroze život ljudi i prouzrokuju veliku materijalnu štetu. Srbija se, uostalom kao i sve zemlje regiona, često suočava sa poplavama, lokalnim požarima, ekološkim akcidentima. Srbija, Crna Gora, Bosna i Hercegovina, Makedonija, Slovenija... mogu i moraju jedna drugoj pomoći. Prirodna nesreća ne poznaje granice, ne poznaje vere, ne poznaje nacije.
 
Seminar je otvorio predsednik Udruženja za vanredne situacije Republike Srbije, Zoran Ignjić, gde se zahvalio svim prisutnim učesnicima za njihov doprinos u otklanjanju posledica vanrednih situacija. Predavači na seminaru su bili Pomoćnik ministra unutrašnjih poslova, Načelnik Sektora za vanredne situacije, Predrag Marić, direktor Direkcije za zaštitu i spasavanje u Makedoniji, Šaban Saliu, direktor Rusko Srpskog Humanitarnog Centra u Nišu, Bojan Glamočlija, prvi zamenik direktora Rusko Srpskog Humanitarnog Centra u Nišu, Vjačeslav Nikolaevič Vlasenko, međunarodni ekspert za vanredne situacije, Dušan Sakulski.
 
Seminar se realizovao sa ciljem da se ovlašćena i osposobljena lica za zaštitu i spasavanje u Republici Srbiji, kao i predstavnici lokalnih samouprava upoznaju sa iskustvima iz oblasti vanrednih situacija. Seminar je imao odličan odziv i zainteresovanost kod učesnika i po njihovoj oceni seminar je zadovoljio njihova očekivanja i dobili su sve potrebne informacije koje su neophodne za razumevanje i implementiranje.
 
Na naše veliko zadovoljstvo dobili smo veoma dobre ocene od strane učesnika što se tiče organizacije samog seminara, tako i kvaliteta predavača i samog sadržaja seminara u oblasti vanrednih situacija. Svi učesnici na seminaru su dobili monografiju autora Predraga Marića pod naslovom "Terorizam i vanredne situacije".